نحوه استفاده از اینوتر و نکات مهم آن

از اینکه اینورترهای شرکت فرازالکترونیک ویرا را انتخاب نموده­اید بسیار سپاسگذاریم. اینورتر یک تجهیز قدرتی است که قادر به تبدیل ولتاژ DC ورودی به ولتاژ خروجی AC می­باشد. اینورتر حاضر از تکنولوژی تبدیل فرکانس بالا بهره گرفته و از ترانسفورمرهای هسته فریت بجای ترانسفورمرهای آهنی استفاده نموده­است. به همین دلیل این دسته از اینورترها دارای ابعاد کوچک­تر و سبک­تر از اینورترهای رایج می­باشند. لازم به ذکر است این مبدل قادر به تبدیل توان DC ورودی به توان AC مشابه برق خانگی می باشد. شکل موج شبه سینوسی خروجی(شکل1) بیشتر مناسب بارهای خطی و تجهیزات الکترونیکی که از منابع تغذیه سوئیچینگ در ورودی خود استفاده می­نمایند، می­باشد. از این دسته تجهیزات می­توان به لامپ­های حبابی، اجاق گازهای برقی، چراغ­های ذخیره­کننده برق و مانند آن اشاره نمود.

از اینکه اینورترهای شرکت فرازالکترونیک ویرا را انتخاب نموده­اید بسیار سپاسگذاریم. اینورتر یک تجهیز قدرتی است که قادر به تبدیل ولتاژ DC ورودی به ولتاژ خروجی AC می­باشد. اینورتر حاضر از تکنولوژی تبدیل فرکانس بالا بهره گرفته و از ترانسفورمرهای هسته فریت بجای ترانسفورمرهای آهنی استفاده نموده­است. به همین دلیل این دسته از اینورترها دارای ابعاد کوچک­تر و سبک­تر از اینورترهای رایج می­باشند. لازم به ذکر است این مبدل قادر به تبدیل توان DC ورودی به توان AC مشابه برق خانگی می باشد. شکل موج شبه سینوسی خروجی(شکل1) بیشتر مناسب بارهای خطی و تجهیزات الکترونیکی که از منابع تغذیه سوئیچینگ در ورودی خود استفاده می­نمایند، می­باشد. از این دسته تجهیزات می­توان به لامپ­های حبابی، اجاق گازهای برقی، چراغ­های ذخیره­کننده برق و مانند آن اشاره نمود.

برخلاف شکل سینوسی خالص، مبدل شبه سینوسی یا سینوسی اصلاح شده در کاربردهای تامین توان وسایل حساس و یا تجهیزات القایی چون پمپ­ها، کفکش­ها، لامپ­های فلورسنت، تجهیزات صوتی ونیز تجهیزات شامل موتور مانند فن و کمپرسورها و غیره توصیه نمی­گردد. در شکل1 ولتاژ خروجی مبدل­های شبه سینوسی شرکت نشان داده شده­است. مقدار RMS ولتاژ ورودی این دسته از مبدل­ها حدود 220 ولت بوده که در محدوده استاندارد خروجی مناسب تجهیزات برقی می­باشد. بسیاری از ولت­مترها بجای ولتاژ موثر به مقدار متوسط ولتاژ حساس می­باشند. این دسته از تجهیزات اندازه­گیری تنها قادر به اندازه­گیری دقیق مقدار موثر ولتاژ سینوسی خالص هستند. استفاده از این ولت­مترها برای اندازه­گیری ولتاژ شبه سینوسی اینورتر ممکن است ولتاژی حدود 20 تا 30 ولت کمتر از مقدار واقعی را نمایش دهند. به منظور اندازه­گیری دقیق ولتاژ اینورترهای شبه­سینوسی، لطفا از ولت­مترهای دقیق با قابلیت اندازه ­گیری ولتاژ RMS استفاده نمایید.

شبه سینوسی

شکل1: شکل موج شبه سینوسی خروجی مبدل

شرایط نصب اینوتر شبه سینوسی

محل نصب: موقعیت استفاده از اینوتر از اهمیت ویژه­ای برخوردار است. محیط پیرامون اینورتر می­بایست شامل شرایط زیر باشد:

– محیطی خشک که خطر تماس با آب در آن وجود نداشته باشد.

– محیطی خنک که دمای آن در محدوده صفر تا چهل درجه سانتیگراد بوده و در مجاورت منبع گرمایی و نیز نور مستقیم آفتاب نباشد.

– محیطی با تهویه مناسب ، حداقل فاصله پنج سانتی باید در جلوی مجرای تهویه و فن باشد. لطفاً از جریان آزاد هوا در اطراف مبدل اطمینان حاصل کنید. اگر مبدل تحت بار کامل کار می­کند، می­توان از یک فن خارجی به منظور کمک به خنک سازی مبدل استفاده شود.

– در مجاورت با مواد با قابلیت اشتعال قرار نگیرد.

– در محیط گردوغبار قرار نگیرد. گردوخاک می­تواند  منجر به بسته شدن مسیر خنک کننده­گی شده و در نهایت منجر به افزایش درجه حرارت سیستم شود.

– از کابل­های بلند برای تامین ولتاژ ورودی استفاده نشود. کابل بلند باعث ایجاد مقاومت، کاهش ولتاژ ورودی و نیز ایجاد گرما می­شود.

– توصیه می­شود تا حد امکان اینورتر بصورت افقی نصب شود. نصب عمودی مبدل توصیه نمی­شود.

نحوه اتصال

– لطفاً از خاموش بودن سوئیچ قطع/وصل و نیز متناسب بودن ولتاژ ورودی مطابق با نیاز اینورتر اطمینان حاصل نمایید. اگر ولتاژ ورودی را از یک منبع تغذیه DC تامین می­نمایید، لطفا از خاموش بودن آن نیز مطمئن شوید.

– سیم منفی باطری یا منبع DC را به کانکتور مشکی اینورتر و سیم مثبت باطری یا منبع DC را به کانکتور مثبت مبدل متصل نمایید.

– قبل از اتصال خروجی اینورتر به وسیله مورد نظر اطمینان حاصل نمایید که توان مصرفی وسیله در محدوده مجاز توان نامی اینورتر قرار داشته باشد. بعد از اتصال اینورتر به مصرف کننده و قبل از روشن کردن، مجدداً اتصالات را بررسی نمایید که به درستی به باطری و مصرف­کننده متصل شده­اند.

– لطفاً مراقب باشید، هرگونه استفاده از کابل و لوازم جانبی غیر از کابل ارائه شده ممکن است باعث آسیب شود. شرکت فراز الکترونیک هیچگونه مسئولیتی در قبال استفاده از تجهیزات جانبی متفرقه بر عهده نخواهد گرفت.

تداخل اینورترهای شبه سینوسی

استفاده از اینورترهای شبه سینوسی در زمینه کار با سیستم های صوتی توصیه نمی­شود. اگر تجهیزات صوتی از لحاظ مداری بخوبی ایزوله نشده باشند، سیگنال شبه­سینوسی باعث ایجاد اغتشاش در سیگنال صوتی می­گردد. این کار باعث تولید نویز بصورت صدای “وز وز” و یا “هوم” بصورت پیوسته در پس زمینه صوت خروجی می­گردد.

اتصال آرایه­ های باطری برای استفاده از مبدل برق خودرو

به منظور افزایش مدت زمان عملکرد اینورتر از طریق تقویت جریان ورودی از باطری­های 12 ولت، می­توان آنها را  مطابق شکل2 با یکدیگر موازی نمود. این کار باعث افزایش ظرفیت باطرهای 12 ولت می­گردد. همانطور که در شکل2 نشان داده شده­است، با موازی کردن چهار باطری 12V/75Ah ظرفیت توان ورودی را به 12V/300Ah می­توان افزایش داد.

شکل2: نحوه موازی کردن باطری­ها جهت افزایش ظرفیت باطری

نحوه محاسبه مشخصات توان ورودی در اینورتر

برای یک اینورتر که از باطری استفاده می­نماید، مدت زمان استفاده از باطری توسط سه فاکتور تعین می­گردد:

–         1- ولتاژ منبع ورودی. 2- توان مصرف کننده. 3- ظرفیت باطری.

به عنوان مثال یک وسیله 100 وات که با استفاده از یک باطری 12 ولت در ورودی اینورتر روشن شده است نیاز به جریانی معادل با 100/12=8.33Amp/hour دارد. یک باطری 12 ولت معمولی ماشین ظرفیت حدود 80 آمپر ساعت را دارا است. به منظور راه اندازی وسیله فوق توسط چنین باطری ما می­توانیم مدت زمان استفاده حدود 80/8.33=9.9 ساعت را تخمین بزنیم.

در واقعیت، این مقدار کمتر خواهد شد زیرا خود اینورتر نیز دارای تلفات بوده که در زمان استفاده از باطری موثر است (اینورترهای ساخت شرکت دارای بازدهی حدود 80% می­باشند).

جریان ورودی مورد نیاز به منظور عملکرد مناسب اینورتر را می­توان از توان پیوسته خروجی اینورتر و ولتاژ ورودی تخمین زد. به عنوان مثال یک مبدل 1000 وات که به مصرف کننده­ای 800 وات با ولتاژ ورودی 12 ولت متصل شده است نیاز به جریان ورودی معادل با 800/12=66.66 آمپر می­باشد. در عمل جریان ورودی به دلیل تلفات اینورتر بیشتر از این مقدار می­باشد. لطفا به منظور استفاده بهینه از مبدل و نیز مدت زمان مناسب راه اندازی دستگاه مرتبط با محاسبات فوق منبع باطری مناسبی را انتخاب نمایید.

لحظه راه اندازی بار نیز یکی از فاکتورهای اصلی است که نشان می­دهد که اینورتر می­تواند مصرف­کننده را راه­اندازی نماید یا نه. جریان راه اندازی بطور معمول دو برابر نرخ جریان نامی مصرف کننده می­باشد اگرچه لحظه راه­اندازی بار در کسری از ثانیه پیک می­زند. در بعضی از تجهیزات مخصوصا در تجهیزات با بار القایی و موتورها الکتریکی این جریان راه اندازی می­تواند تا هشت برابر جریان نامی باشد.

این اینورترها توان تحمل جریان خروجی راه اندازی تا دو برابر نرخ توان پیوسته خود و در مدت زمان حدود دو ثانیه را دارا هستند. تست اینکه اینورتر می­تواند جریان راه­اندازی وسیله مورد نظر را تامین نماید به راحتی با اتصال اینورتر به مصرف کننده قابل انجام می­باشد. اگر جریان راه­اندازی مصرف­کننده بیشتر از بیشینه توان قابل تحویل اینورتر باشد، اینورتر وارد شرایط اضافه بار شده که از طریق ایجاد صدای بوق، روشن شدن LED قرمز و قطع خروجی آن را اعلان می­نماید.

هشدارهای حفاظتی اینورترهای شبه سینوسی ما

هشدار حفاظتی ولتاژ کم ورودی- این حالت بیانگر ولتاژ ورودی کمتر از 10.5±0.2V خواهد بود که نشان می­دهد که باطری ورودی ضعیف و نیاز به شارژ داشته و یا منبع تغذیه ورودی کافی نمی­باشد.

هشدار بحرانی ولتاژ کم ورودی- این حالت بیانگر ولتاژ ورودی کمتر از 10±0.2V خواهد بود که نشان می­دهد که باطری ورودی بسیار ضعیف و حتماً می­بایست آن را شارژ کرد. در این حالت خروجی اینورتر قطع خواهد شد.

حفاظت در برابر افزایش بیش از حد ولتاژ ورودی- این حالت بیانگر ولتاژ ورودی بیشتر از 15±0.2V خواهد بود. در این حالت اینورتر خروجی خود را برای جلوگیری از آسیب به مصرف­کننده قطع می­نماید.

حفاظت در برابر گرم شدن بیش از حد- در این حالت LED قرمز روشن شده و خروجی اینورتر قطع و فن با سرعت بیشینه کار می­کند. این حالت بیانگر افزایش دمای اینورتر به حدود 75 درجه سانتیگراد می­باشد. بعد از خنک شدن اینورتر نیاز است تا یک بار آن را خاموش و روشن نمایید تا ولتاژ خروجی ظاهر شود.

حفاظت در برابر اتصال کوتاه خروجی- به هنگام اتصال کوتاه خروجی، اینورتر خروجی را قطع می­نماید.

حفاظت در برابر بارگذاری بیش از حد خروجی- در این حالت اینورتر خروجی خود را قطع می­کند.

حفاظت در برابر ولتاژ معکوس ورودی- در صورتی که کانکتورهای مثبت و منفی باطری بصورت اشتباه به ورودی اینورتر وصل شوند، مبدل روشن نخواهد شد. خاطرنشان می­شود که اینورترهای ساخت شرکت در برابر ولتاژ معکوس ورودی به خوبی حفاظت شده­اند.

فهرست